FN använde vapensmugglarplan

Flygplanet från Nordkorea som upptäcktes med en massa vapen och sprängmedel ombord när det mellanlandade i Thailand i måndags visar sig ha använts av FN under humanitära insatser i Afrika 2003.

Nu ska en ny svensk databas hindra att tvivelaktiga plan används av FN och EU.

Redan i våras kom en rapport från det svenska fredsinstitutet Sipri som visade att FN och EU ofta använt tvivelaktiga flygplan i sitt humanitära arbete, eftersom det är svårt att kontrollera planens ursprung.

Det här panet, en georgisk-registrerad Ilyushin Il-76 från Nordkorea genomsöktes av thailändsk polis i går och hela besättningen häktades. Ombord fanns 35 ton granater, vapen och sprängämnen. Vart planet skulle har inte kunnat utrönas.

Hugh Griffiths från det svenska fredsinstitutet Sipri har undersökt planets ursprung och sett att det tidigare ägts av ryssen Victor Bout, en ökänd vapensmugglare, eftersökt av både EU och USA för illegal vapenhandel. Samtidigt användes planet alltså av FN under humanitära insatser i Afrika 2003.

– Ibland kollar man inte ens var planen kommer ifrån och i andra fall finns det ingen information om ägare. Man tar den transport man behöver när läget är akut, säger Hugh Griffiths.

Men nu ska det bli ändring. När Sverige tog över ordförandeskapet i EU i somras inledde man ett arbete med att upprätta en databas och hotline dit hjälporganisationer och FN-organ kan ringa för att kolla så att flygplanen och besättningarna man anlitar inte är svartlistade. Vid årsskiftet ska databasen, administrerad av Sipri, vara i drift, säger Hugh Griffiths.

– Visst, det är bara ett flygplan. Men om vi tycker att det är viktigt att våra pengar ska användas för att hjälpa människor i nöd så ska vi inte understödja affärsmän och företag som smugglar vapen så att krigen kan fortsätta i all evighet, säger Hugh Griffiths.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se