1 av 2
2 av 2
Sara" fick lägre lön när SATS hade förhandlat med facket.

Löner sänktes med nya avtal

Uppdaterad 15.30

När träningskedjan SATS skrev på kollektivavtal för sina anställda i oktober försvann OB-ersättningen på kvällar och helger. Istället för mer pengar, som var tanken, har flera som jobbar på SATS fått lägre lön.

, säger 26-åriga "Sara", vars namn vi har bytt ut.

 säger "Monika".

 Känner du igen dig i det här? Berätta!

Facket gick med på att ta bort OB-ersättningen eftersom de fick in andra detaljer i kollektivavtalet som skulle gynna personalen, som tjänstepension och översyn av lönen varje år. Då var tanken att grundlönen skulle höjas istället, så att ingen skulle få ut mindre på en månad.

Men flera SATS-anställda säger att det är precis vad som har hänt. Några har fått bara några kronor mindre, andra flera hundra kronor mindre.

– Men det stämmer inte, säger Lena Nordin, som är personalchef på SATS.

Hur tycker du att det ser ut när alla som vi har pratat med upplever att de har fått lägre lön?

– Jag vet att det inte alls är så. Ingen ska få lägre lön och det har vi varit tydliga med, säger Lena Nordin.

"Sara" jobbar framför allt helger på SATS. Tidigare tjänade hon mycket på att OB-tillägget fanns. Förra månaden fick hon lägre lön än vad hon fått innan.

– Den har sänkts med några hundra kronor. Det känns som att det här är ett strategiskt beslut för att tjäna pengar. Det låter jättefint att SATS äntligen har anslutit sig till kollektivavtal, men ändå lyckas man krama ur de anställda lite extra, säger "Sara".

Det är fackförbundet SRAT som står bakom kollektivavtalet med SATS. Linda Lekander är ombudsman där.

– Vi har sett avtalet som en helhetslösning. Det är en förhandling där vi anser att det finns fler fördelar än nackdelar. Men avtalet ska självfallet inte innebära någon försämring för dem som jobbar på SATS.

Nu berättar ju vi att flera anställda har fått sänkta reallöner. Vad tänker du göra med den informationen?

– Jag vill jättegärna att de vänder sig till oss så att vi kan driva frågan och se till att det inte blir någon försämring för dem, säger Linda Lekander.

 

Martin Jönsson
martin.jönsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista