Salander är på väg till Hollywood

Nu ska succéförfattaren Stieg Larssons millennium-trilogi bli Hollywoodfilm. Filmbolaget Sony Pictures hoppas att det ska bli samma stora genomslag internationellt, som de svenska filmerna har haft på hemmaplan.

säger Mikael Wallén, Yellow Birds VD.

– Den stora anledningen till att det har blivit det här just nu är att böckerna säljer väldigt bra i USA just nu säger Mikael Wallén, VD på Yellow Bird.

Efter författaren Stieg Larsson död för fem år sedan, har sambon Eva Gabrielsson som delvis försörjde succéförfattaren under de 30 åren tillsammans, stridit för rättigheterna till böckerna. Idag är det Stieg Larssons bror, Joakim Larsson och pappan Erland Larsson som har rätten till bland annat Millennium-trilogin. Men den tvisten påverkar inte möjligheterna att göra Hollywoodfilm av böckerna.

– Vi har ju filmrättigheterna till böckerna, det köpte Yellow Bird av Norstedts förlag 2005, så det har inget med någon tvist mellan dem och göra, säger Mikael Wallén.

Steve Zaillian även känd som manusförfattaren till filmen Schindlers list, ska skriva manuset till den första boken som på engelska ska heta The girl With the dragon tattoo.

– Sony Pictures och vi kommer att göra den bästa möjliga amerikanska filmen, baserat på böckerna då inte utifrån de filmer som redan är producerade alltså.

Kommer de svenska skådespelarna även finnas med i Hollywoodfilmerna?

– Nä, det är Sony så att dem kommer att satsa stort på det här och kommer att vilja ha så kända namn som möjligt, avslutar Mikael Wallén på Yellow Bird.

 Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se