CSN kan driva in 2 miljarder från utlandet.
studielån

Lättare att jaga CSN-smitare utomlands

Det är så många av dom som pluggar utomlands som struntar i att betala tillbaka sina lån till CSN att regeringen vill ändra reglerna så att det ska bli lättare att driva in skulderna.

Totalt fattas det 2 miljarder från utlandsstudenterna.

Tidigare:


-- Det här är en mycket stor och viktig fråga för oss. Skattebetalarna har rätt att få tillbaka de här pengarna. Man ska göra rätt för sig. Har man tagit studielån ska det betalas tillbaka, säger högskoleminister Tobias Krantz.

Det finns 68 000 personer som tagit studielån från CSN och flyttat utomlands och som nu är återbetalningsskyldiga. Men nära hälften av dem missköter återbetalningarna, vilket kan bero på att det är lätt att smita från skulden idag. Man behöver inte ens uppge var man bor. Därför vill högskoleminister Tobias Krantz ändra på två saker i regelverket.

-- Det första är att det finns en tydliga skuldförbindelse. Enkelt uttryckt: ett papper där det står mycket tydligt och klart att det finns en skuld till Centrala Studiestödsnämnden. Det andra vi vill göra är att ställa krav på de som tagit studielån att de uppger en korrekt adress, så att CSN kan skicka inbetalningskort och årsbesked till rätt adress.

Tillsammans är studenterna skyldiga staten 2 miljarder. Och skulderna riskerar också att skrivas av efter en preskribtionstid som är på tio år. Därför har CSN tagit hjälp av inkassobolag, utländska jurister och genom att använda sökmotorer och sociala nätverk på internet.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista