Kan bli upphovsrättslös?

(M) ändrar sig om upphovsrätten

Idag gick moderaterna ut med att dom vill att artister och andra upphovsmän ska kunna avsäga sig sin upphovsrätt. Och det är bland annt för att kunna underlätta för nya lagliga sätt sprida musik.

– Finns det ett intresse från artister och upphovsmän att frivilligt avsäga sig upphovsrätten för att andra ska kunna använda det på ett enkelt sätt, så vill vi öppna för den möjligheten, säger Henrik von Sydow.

Han är riksdagsledamot för Moderaterna och på dagens DN Debatt skriver han och partisekreteraren Per Schlingmann att dom vill att hela upphovsrätten till till exempel en låt ska kunna avskaffas - om upphovsmannen själv vill.

 – Redan idag så är det möjligt att avtala bort ekonomiska rättigheter kopplade till upphovsrätten. Vi vill göra den processen enklare.

– Varför skulle en artist vilja avsäga sig sin upphovsrätt? 

– Till exempel om man tycker att det är ett sätt att vinna anhängare och en bredare publik.

Tidigare har Moderaterna sagt att dagens lagstiftning är bra. Men nu byter dom alltså åsikt - och anledningen är bland annat nya mediekanaler, till exempel Spotify.

– Vi tror på upphovsrätten som en viktig idé. Samtidigt söker vi reformer som öppnar för mer av innovationer och entreprenörskap, säger Henrik von Sydow.

Jesper Engström
jesper.engstrom@mail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista