Per Herrey vann Melodifesten med sin grupp Herreys vann Melodifestivalen 1984.

Hård kritik (m)ot upphovsrätt

Musikerförbundet gillar inte Moderaternas förslag att artister och andra som har upphovsrätt  enklare ska kunna avsäga sig sin upphovsrätt.

, säger Per Herrey.

Läs tidigare artikel:

– Att man ännu lättare ska kunna avsäga sig sin upphovsrätt är inte speciellt genomtänkt. Det kommer bara innebära att starka ekonomiska aktörer kommer att pressa upphovsrätten av kanske naiva eller desperata upphovsmän, säger Per Herrey, som är jurist på Musikerförbundet

Men Henrik Von Sydow (M), som skrev artikeln tillsammans med partisekreteraren, står på sig och vill att det ska bli ännu enklare än det är idag att avsäga sig rätten till sina låtar bland annat.

– Problemet idag är att upphovsrätten kan vara onödigt blockerande och stelbent, säger Henrik von Sydow.

Moderaterna vill alltså att det ska bli enklare att avsäga sig rätten till sin musik bland annat. Samtidigt  hyllar de filmtjänsten Voddler och musiktjänsten Spotify - som förutsätter upphovsrätt .

– Det är exempel på svensk företagsamhet som ligger i täten vad gäller att möjliggöra lagliga alternativ, säger Henrik von Sydow.

Men det även det något som Per Herrey på Musikerförbundet är mycket kritisk till:

– Tanken med Spotify är ju att man ska få betalt, inte avsäga sig rätten. Jag förstår inte vad de är ute efter om jag ska vara ärlig.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista