Klimatmötet i Köpenhamn

Få tror att det blir ett klimatavtal

I Köpenhamn verkar många ha gett upp hoppet om att det blir ett bindande klimatavtal att skriva under imorgon när världens ledare samlas.
Danmarks statsminister sa idag att de inte kommer lägga fram något förslag till ett avtal. Problemet är bland annat att I-länderna och U-länderna inte kan komma överens.

I stället ska man fortsätta förhandla utifrån två olika förslag som de 193 länderna arbetat fram i två olika grupper. Det ena handlar om att man ska förlänga Kyotoprotokollet, alltså det klimatavtal som gäller nu. Det andra är ett annat förslag om mål på längre sikt, men som inte är bindande.

Det som krånglar är främst att I-länderna och U-länderna inte kan komma överens. Enligt EU så har Sverige, Spanien och EU-kommissionen försökt få till möten med U-länderna de senaste dagarna, men de har inte dykt upp.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var pessimistisk idag inför sin resa till Köpenhamn.

– Nyheterna som når oss från Köpenhamn är inte bra, sa Angela Merkel. Hon kritiserade också USA för att inte vilja sänka sina utsläpp tillräckligt mycket.

Hon nämnde också Indien och Kina och sa att om de inte kan ge några bindande löften så kommer vi inte lyckas med målet att jordens temperatur bara får öka med två grader fram till år 2050.

Chefen för FN:s klimatkonvention, Yvo de Boer, tror dock inte att det är helt kört. Nu ska länderna, i de två olika grupperna, förbereda ett varsitt utkast till ett klimatavtal och Yvo de Boer säger enligt TT att han har kvar hoppet om att länderna ska komma överens.

 Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista