1 av 2
Ebony Paine från USA längtar efter Obama
2 av 2
Olika ungdomsorganisationer krävde ett rättvist klimatavtal genom att vägra lämna golvet i Bella Center.

"Obama-effekten behövs nu"

Många hoppas på att de tröga klimatförhand-lingarna vänder i morgon när USA:s president Barack Obama har sagt att han tänker dyka upp i Köpenhamn. 

Ebony Payne, 18 år och medlem i amerikanska organisationen SustainUS har sittstrejkat för ett rättvist avtal och säger att Obama kan poängtera att utvecklingsländerna måste få hjälp från industriländerna.

Se den

– Obama som person betyder hopp för människor, och det behövs verkligen. Han kan definitivt uppmärksamma att utvecklingsländerna behöver hjälp. Han kan göra allt i sin makt, och det borde han, säger Ebony Payne från SustainUS - en ideell organisation för hållbar utveckling.

Besviken på industriländerna

COP15, konferensen här i Köpenhamn, är hennes första klimatmöte någonsin och hon är besviken på hur hon tycker att u-länderna blir behandlade här.

– Industriländerna lyssnar inte på dem.

I går kväll var Ebony Payne med på en sittande manifestation mitt inne i Bella Center. Folk från olika ungdomsorganisationer krävde ett rättvist klimatavtal som länderna måste följa enligt lag. De satt kvar på golvet tills flera stycken blev bortsläpade av vakter.

Svårt vara miljöaktivist från USA

Men att vara miljöengagerad och komma från USA är frustrerande säger hon. USA har ju inte skrivit på Kyotoprotokollet om utsläppsgränser och är kända för att bromsa och krångla på klimatmötena. Samtidigt kan man inte skylla allt på Obama om det blir likadant den här gången, tycker Ebony Payne.

– På ett sätt förstår jag vad han menar när han säger att han egentligen inte kan göra något åt det, för på ett sätt är det sant.

– Många av våra senatorer tror inte ens på klimatförändringarna. Han kan inte göra hur mycket som helst.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista