Isoleringscell för unga mellan 12 och 16 år. Foto: Daniel Velasco/SR.

Staten mörkade inlåsningar på ungdomshem

Förra året blev unga inlåsta olagligt i isoleringsceller över hundra gånger på dom statliga ungdomshemmen. Men dom uppgifterna fanns inte med i rapporten som Statens Institutionsstyrelse, SiS, lämnade till regeringen i tisdags, avslöjar Sveriges Radio. Det betyder att SiS mörkade allvarliga brister för regeringen. 

Göran Harnesk på BRIS vill att SiS gör om rapporten.

– Jag tycker att det är viktigt att man inte godkänner den rapporten. Om man får en ganska stark uppmaning att granska sin verksamhet, då ska man granska allt.

Sveriges Radio har under året avslöjat hur barn och ungdomar på de statlig ungdomshem har blivit inlåsta i isoleringsceller efter rena bagateller. Regeringen krävde därför att Sis skulle granska alla isoleringar som gjordes under förra året.

I tisdags lämnade Sis sin rapport till regeringen och skrev att myndigheten hittat några få fall där unga isolerats i onödan.

Men bristerna är betydligt värre än vad Sis beskrivit för regeringen. Sveriges Radio kan avslöja bevis för att personal i över 100 fall förra året höll dokumenterat lugna barn och ungdomar inlåsta i isoleringsceller, något som är olagligt. Enligt jurister är det något så ovanligt som olaga frihetsberövande som dokumenteras på papper av själva gärningsmannen, det vill säga personalen.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har läst dokumenten.

– Jag tror att det är sällan som åklagare får så bra bevisning som de har framför sig här. Det är ett olaga frihetsberövande, och det är ett allvarligt brott som förskyller fängelse. Det används ju systematiskt som sanktioner och bestraffning, som en uppfostringsmetod, säger han.

Sis generaldirektör, Ewa Persson-Göransson, har de senaste dagarna vägrat att ställa upp på en intervju om den rapport hon själv skrivit under. Hon hänvisar istället till Sis enhetschef Anette Schierbeck.

– Jag kan inte se att vi har mörkat någonting, säger Anette Schierbeck.

Ni hade tillgång till informationen, och ni har inte skrivit om den i er rapport.

– Det är mycket som kan skrivas i en rapport. Jag har valt att ta med de här sakerna som står i rapporten nu.


Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Jesper Engström
jesper.engstrom@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista