Barrack Obama landade i ett kyligt Köpenhamn.
Klimatmötet i Köpenhamn

Obama kom till dystert möte

USA:s president har kommit till klimatmötet i Köpenhamn. Efter att höga ledare satt i förhandlingar hela natten trodde många att grunden skulle ha lagts till ett klimatavtal nu. Men läget verkar vara dystert igen.

Greenpeace stal showen på galamiddag:

-Det är inte helt uteslutet att det inte blir någonting alls av det här mötet, säger Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson till TT.

Förhandlingarna i natt var ovanligt stjärnspäckade. Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Rysslands president Dmitrij Medvedev och USA:s utrikesminister Hillary Clinton och FN-chefen Ban Ki-Moon deltog.

Men utkastet till ett avtal som det ryktades om förut, har fortfarande inte synts till.

Frågorna som splittrar länderna är bland annat hur mycket utsläppen måste minska, hur många grader jordens medeltemperatur får stiga, och hur mycket pengar de rika länderna ska bidra med i arbetet mot klimatförändringar. En siffra som har nämnts är 100 miljarder dollar från år 2020.

– Det finns inte ens enighet om vad texten ska kallas - deklaration, uttalande eller något annat. I-länderna vill göra det till ett politiskt bindande dokument, det vill inte vi, säger en indisk delegat till Reuters.

Jesper Engström
jesper.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista