FOI: USA underskattar motståndarna

Nu kommer det nya pinsamma uppgifter om de amerikanska spaningsflygplanen som används i Irak och Afghanistan. Under minst ett år har motståndsmän där enkelt kunnat avlyssna USA-militärens spaningar med ett mycket billigt datorprogram.

- Jag tror det finns en stor irritation för att något så här enkelt har fått förekomma. Systemet har varit i drift i 10 år och om man fortfarande inte har säkrat upp så är det ett slarv som är mycket allvarligt,  säger David Lindahl,  forskningsingenjör på Totalförsvarets forsknings institut (FOI).

Amerikanska soldater har det senaste året gripit två shiamuslimska motståndsmän i Irak. I datorerna hade männen topphemliga filmer från obemannade strids- och spaningsflygplan, eller Predators på engelska.

- De har köpt kommersiella program och installerat i laptops och med en vanlig kommersiell antenn har de kunnat se samma videoströmmar som amerikanarna. Och då har de kunnat se var USA spanat och när det har funnit spaningsplan i närheten, säger Lindahl.

Det är Tidningen Wall Street Journals reporter Siobhan Gorman som avslöjar att det räcker med ett program som går att köpa på nätet för runt 200 kronor för att följa de amerikanska spaningarna.

- Militären har sagt till oss att de är på gång och ska fixa det och att de försöker göra det så fort som möjligt, säger Siobhan Gorman.

- Det är nog väldigt pinsamt för dem som har skött projektet. Att anta att ens motståndare är så inkompetenta så att de inte ens tror att de kan rigga en antenn är ett misstag man inte får göra,säger David Lindahl (FOI).

Lars-Peter Hielle
lars.peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista