Hungerstrejken lönade sig

I över en månad har Aminatou Haidar från Västsahara hungerstrejkat på en flygplats i Lanzarote, som en protest mot att de marockanska myndigheterna vägrade släppa in henne i hemlandet. Västsahara ockuperas av Marocko och Haidar kämpar för landets oberoende.

Men det senaste som bland andra BBC rapporterat är att myndigheterna har gett med sig, och att kvinnan är fått åka hem till sina två barn.

Det hela började när Aminatou Haidar var på väg hem från USA efter att ha tagit emot ett pris för sitt arbete med mänskliga rättigheter. De marockanska myndigheterna vägrade då ge henne tillstånd att resa in till Västsahara, och efter att ha beslagtagit hennes pass så skickades hon med ett plan till Lanzarote.

De marockanska myndigheterna säger att Aminatou själv, frivilligt avsagt sig sitt medborgarskap. Men det stämmer inte säger hon - och för att tvinga myndigheterna att släppa in henne i landet så började hon hungerstrejka. 

I över 30 dagar vägrade hon att äta mat och nyligen fick hon fick åka in akut till sjukhus för att hon var uttorkad och kräktes blod.

Det här gett stor uppmärksamhet till en i vanliga fall ganska bortglömd konflikt, som handlar om Västsaharas oberoende från Marocko.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista