Unga dör oftare i bröstcancer

Risken att dö av bröstcancer är betydligt större om man är ung när man får diagnosen. Kvinnor under 35 år har sämre chans att överleva - även om de har en liten tumör och får behandling tidigt.


Det har forskare vid Karolinska institutet, och Uppsala universitet kommit fram till i en ny studie.

Den största anledningen till att yngre kvinnor oftare dör av sin bröstcancer, är att den upptäcks i ett senare skede. Den andra troliga förklaringen är att tumörerna är mer aggressiva hos yngre kvinnor.

Men samtidigt så visar studien att även yngre kvinnor med små tumörer som inte spridit sig, har en övverisk att dö jämfört med äldre kvinnor.

- Vi vet faktiskt inte exakt varför det är så. Det vi gör nu är att vi går in i alla de här yngre kvinnornas journaler och kollar mer exakt på all information som finns där. Det behövs överlag mer forskning för att ta reda på varför just ålder är en riskfaktor, det säger Hanna Fredhom en av forskarna vid Karolinska institutet som tagit fram studien.

Samtidigt så ska man komma ihåg att det är ganska ovanligt att man får bröstcancer när man är i 20 eller början av 30 årsåldern. Och oavsett ålder så är det fler som överlever än dör.

Av alla 22000 kvinnor som deltog i studien, så dog var sjätte i bröstcancer 5 år efter diagnosen, men bland kvinnor under 35 år, dog var fjärde.

Nu behövs mer skräddarsydda behandlingar, och bättre riktlinjer för behandling av unga med bröstcancer, säger bröstkirurgen och forskaren Hanna Fredholm.

- Vi har väldigt bra behandling i Sverige idag, men det vi ser i just den yngre gruppen är att det kan bli ännu bättre.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista