1 av 2
2 av 2
ångerveckor

Ny lag ska försvåra sms-lån

Uppdaterad 17:00
Det ska bli stopp för att låna ut pengar utan att kolla om den som tar lånet kan betala tillbaka. Det vill regeringen i ett nytt lagförslag.

 tror Jan Åkerlund på Kronofogden.

 säger justitieminister Beatrice Ask (M).

 berättar Simon, som hamnade hos Kronofogden.

 Vad tycker du om förslaget med ångerveckor och kreditprövning?

Redan i dag måste banker och andra företag som lånar ut pengar göra kreditprövning av sina kunder. Men små lån och lån som ska betalas tillbaka snabbt, som sms-lånen, är undantagna från de reglerna. De här undantagen vill regeringen ta bort nu i sitt nya lagförslag som P3 Nyheter fått läsa. Det betyder att oavsett om det gäller 50 kronor eller 50 000 kronor så måste den som lånar ut kolla så att den som lånar verkligen har råd att betala tillbaka.

– Det måste vara lite krångligare än att bara lyfta luren, säger Beatrice Ask.

Förutom skärpt kreditprövning ska sms-låneföretagen tvingas informera bättre om hur dyra deras lån är. Ytterligare något nytt i lagförslaget är två veckors ångerrätt efter att man har tagit ett sms-lån.

– Om man känner "oj då, det här hade jag inte tänkt på" så ska det vara enkelt att ta sig ur lånet, säger justitieministern.

Varje år ökar antalet sms-låneärenden som hamnar hos Kronofogden. Förra året fick de in 36 000 ansökningar som handlade om obetalda sms-lån. I år väntas det landa på nånstans mellan 40 000 och 50 000 ärenden. Unga upp till 25 år är överrepresenterade i statistiken.

– Lagförslaget är i grunden bra. Det är vad man kan förvänta sig, säger Jan Åkerlund på Kronofogden.

Den nya konsumentkreditlagen föreslås träda i kraft 1 januari 2011. Regeringens avsikt är att färre ska skuldsätta sig, säger justitieminister Beatrice Ask.

– Ja, det är avsikten och förhoppningen. Så att inte minst unga inte tror att det här är ett lätt sätt att få pengar.

Charlotta Malm är kommunikationschef på SMS-låneföretaget Folkia.

– vi vill ju inte låna ut pengar till någon som inte kan betala tillbaka. Så vi ser inte det här som någon nackdel utan tvärtom välkomnar vi det nya lagförslaget, säger hon.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista