Barn värmer sig vid en brasa i Indien.

Extrem vinter slår mot fattiga i Asien

Stora delar av Asien har extremt vinterväder som lett till inställda flyg, stängda skolor och trafikkaos. I New Delhi är det särskilt svårt med kylan för tiotusentals hemlösa.

Nioåriga Suhag är föräldralös och bor under en bro i centrala New Delhi med sina båda bröder.

– Vi är tre bröder och har bara ett lakan. Det är kallt, särskilt på natten, säger han.

– Vi har ingen filt, bara ett lakan som vi delar på alla tre.

Storebror Amir säger att han med sina ströjobb inte har rådd att köpa en filt.

– Alla pengar går till mat.

Det är de hemlösa som drabbas värst, de som bara har en hård betongtrottoar att leva på.

Temperaturen här i New Delhi går ner mot 5-6 grader på natten, det låter kanske inte så kallt men många av de fattiga häromkring mig huttrar i lortiga traskläder. 

Myndigheterna driver härbärgen för hemlösa, men hjälpen verkar helt otillräcklig.

– Den där mannen därborta håller på att dö, säger Shaira, och pekar på ett bylte som ligger 20 meter bort vid en betongpelare.

– Han har varit sjuk några månader men kölden håller på att ta kål på honom.

På andra håll i Indien är det frysgrader och osedvanligt låga temperaturer, ofta förenat med dimma, som orsakat trafikkaos både på land och i luften. De flesta indiska dödsfallen har inträffat i fattiga jättedelstaten Uttar Pradesh där det är frysgrader på flera håll, och få människor har uppvärmda hus.

Det är inte bara Indien som brottas med sträng kyla just nu. I Kina, Sydkorea och Japan har tusentals flighter fått ställas in, och tusentals skolor håller stängt. Peking har fått 30 centimeter snö och Seoul nästan lika mycket, det mesta sen man började mäta snöfall 1937.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".