1 av 2
2 av 2

Stort intresse för mäklarutbildningar

Intresset för utbildningarna till fastighetsmäklare runt om i landet är rekordstort. På många högskolor är mäklarprogrammen bland de svåraste att komma in på.

Har du funderat på att bli mäklare? Vad är det som lockar förutom pengarna?

– Jag har alltid vetat att jag vill bli fastighetsmäklare. När jag var liten, det här är faktiskt en helt sann historia, tvingade jag mina föräldrar att gå på visningar varje söndag, typ när jag var sju, åtta år. Det var min hobby, säger Anna Dahlström.

Anna Dahlström verkar ha hittat rätt i livet. 28 år gammal läser hon till mäklare på KTH i Stockholm, ett yrke hon har drömt om sedan hon var liten.

För att bli auktoriserad fastighetsmäklare krävs det att man går en tvåårig akademisk utbildning och den ges på ett tiotal högskolor runt om i landet.

Intresset för att bli mäklare är rekordstort. På KTH är det bara arkitektutbildningen som är svårare att komma in på.

Det går att se ett samband mellan intresset för mäklaryrket och konjunkturen på fastighetsmarknaden, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Mäklarsamfundet.

– Nu har jag bara tittat på statistik, till exempel på Malmö högskola. Där kunde man se att det var en stor sänkning av antal sökande inför den finansiella krisen. Däremot kan man se en enorm ökning i mitten av 2009. Det var 25 procents ökning från 2008.

Malmö högskola hade rekordmånga sökande i år, 2 700 till 70 platser. På Borås högskola var det 1 300 sökande till 75 platser och där meddelar man det ringer folk varje dag hela året för att fråga om mäklarutbildningen.

För Anna Dahlgren, som just har avslutat sitt första år på KTH, spelar det ingen roll hur det går på fastighetsmarknaden. Hon vill bara få studierna avklarade så fort som möjligt och börja arbeta. Några problem att få jobb tror hon inte det blir.

– Jag har kompisar som har gått ut och alla de har fått jobb. Jag tror, som med många andra yrken, att man passar väldigt bra som det eller inte. Är du en mäklare i hjärtat får du jobb, säger Anna Dahlström, mäklarstuderande.

Sofia Klemming Nordenskiöld
sofia.klemming@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".