"Så svullen att jag knappt såg"

Lotta Kajving hörde av sig till oss på P3 Nyheter för att berätta sin egen historia om hur hon drabbades av kontaktallergi efter att ha färgat håret:

Den 11 januari 2009 hjälpte en väninna mig och färga utväxten i hårbotten. Denna färg har jag använt fem gånger förut och vid tidigare tillfällen har jag använt en ljusare nyans och det har gett utmärkt resultat...

...jag utförde allergitestet enligt bruksansvisningen genom att stryka på ett tunt lager i armvecket i 45 minuter, det gav ingen reaktion, Färgen penslades på i hårbotten i cirka 19.30 på kvällen och jag ställde klockan på tjugo minuter. Efter noggrann sköljning hade jag i efterbehandlingen och lät den verka i två minuter.

Jag lät håret självtorka och gick till sängs. Jag vaknade klockan 03.00 av att det brände av klåda i hårbotten, jag kliade frenetiskt i en halvtimme för att sedan somna om. Klockan 05.00 vaknade jag igen av samma klåda och jag kliade lika frenetiskt vid det tillfället.

På morgonen 12 januari när jag vaknade var jag lite svullen i ansiktet men inget märkbart. Dagen förflöt på mitt arbete. På eftermiddagsmötet hade jag svullnat upp runt ögonen och vid kinderna. Senare på kvällen hade jag svullnat upp ännu mer och bestämde mig att jag skulle ta kontakt med läkaren dagen därpå. På tisdag morgon 13 januari när jag vaknade var jag så svullen i hela ansiktet och på höger sida av halsen. Jag ringde akutmottagningen och de gav mig rådet att komma upp direkt.

Läkaren tog blodtrycket, blodprover och sänka. De medicinerade mig med kortison och jag låg kvar för observation i fem timmar. Blodproverna var bra, det var mitt blodtryck som var lite högt och läkaren bad mig kolla upp det längre fram. Jag åkte hem och spenderade några timmar hemma. Runt 19.00 började jag svullna upp ännu mer och jag ringde åter akuten, de rådde mig att komma upp till akuten igen. När jag kom in på akuten fick jag tio kortisontabletter och efter en timme var jag så svullen så jag knappt såg någonting. Jag hade feber och högt blodtryck. Läkaren ordinerade att jag skulle stanna kvar på sjukhuset för observation.

Det är ett litet axplock från min situation. Jag har gjort enallergiutredning och det visar sig att jag är allergisk mot Diamine Sulfate 2,5.

Vänliga hälsningar

Lotta Kajving

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".