1 av 3
2 av 3
3 av 3
Josefine Alm - nybliven gymnasielärare.

Jobbsökande vill göra karriär

Att göra karriär och få mer föräldrapengar kommer högt upp på listan när personer mellan 18 och 29 söker nytt jobb. Det visar en undersökning som Novus Opinion har gjort på uppdrag av Navigio rekrytering och ledarskap.

Men viktigast bland alla åldersgrupper var att få fast jobb.

Stämmer det här in på dig? Eller vad tycker du är viktigast?

Josefine Alm har precis fått jobb som gymnasielärare i fotografisk bild och estetisk verksamhet. P3 Nyheter träffar henne på teater Pero i Stockholm där hon har jobbat fram tills nu. På torsdag börjar hon på sitt nya jobb.

- Det verkade vara en trevlig skola med en trevlig stämning på arbetsplatsen. Sen var det ämnen som jag gärna undervisar i och med utvecklingsmöjligheter inom de ämnena, så att det finns någon form av karriärsmöjlighet på nåt sätt, säger hon.

Undersökningen visar att svenskar i allmänhet tycker att roliga arbetsuppgifter, trevliga jobbarkompisar och fast jobb är viktigare än hög lön. Yngre tycker att det är viktigt att kunna göra karriär och att få mer föräldrapengar och anställningsskydd. Äldre vill ha långa semestrar och flexibla tider.

- Det mest intressanta kanske och det som överraskade oss mest, det är att se hur väldigt unga människor i dag prioriterar trygghet i sin arbetssituation betydligt mer än vad vi upplever har framkommit i media tidigare, säger Peter Westford - vd på Navigio rekrytering och ledarskap som beställt undersökningen.

Vad tror du att det beror på?

- De som är mellan 18 och 25 eller 18 och 30 har i ganska liten grad släppts in på arbetsmarknaden. Det är klart att när man har precis släppts in på arbetsmarknaden, det kommer en kraftig lågkonjunktur, det är precis de personerna som får gå först. Har man inget arbete då prioriterar man trygghet, sannolikt starkast och först. Och det tycker jag är ganska överraskande.

Linnea Edin
linnea.edin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".