.
vintervädret

Extremkylan slår mot hemlösa

Runt om i världen har kylan slagit hårt mot de mest utsatta. Bland de bostadslösa i Stockholm har de senaste dagarnas kyla varit påfrestande.

Och stora delar av Asien har extremt vinterväder som lett till inställda flyg, stängda skolor och trafikkaos.

– Jag har långkalsonger och gympabrallor under byxorna och en varm jacka. Tyvärr inga handskar. Jag tappade dem där jag sov inatt, säger Robban.

Jag träffar honom utanför Stadsmissionens dagverksamhet på Södermalm i Stockholm. De håller precis på att stänga och Robban ska ut och sälja tidningen Situation Stockholm. Termometern kryper ner mot minus femton. Han hoppas att natten inte blir som den förra.

– Jag åkte runt med tunnelbanan tills den stängde. Sen lyckades jag komma in i en trapp ett par timmar. Sex på morgonen fick jag gå upp när folk kom och klev över mig.

Stockholm har "tak över huvudet-garanti", som innebär att stans hemlöshetsjour ska ordna plats på härbärgen åt de som verkligen vill. Någon akut brist på sängar finns det inte, säger de P3 Nyheter pratat med. Ändå gissar Robban att ett hundratal personer inte kommer dit inatt.

– Det gäller att komma i tid och ha fått ihop tillräckligt med pengar. De kan bara ta emot ett visst antal.

Stig har valt att inte bo på härbärge eftersom folk stjäl där.

– Jag brukar bryta mig in i en källare och hitta en plywoodskiva så det inte blir så kallt på backen. Men jag har haft två lunginflammationer i vinter, säger han.

Annika och hennes sambo har skaffat boende för natten, som kommer bli den kallaste i Stockholm på länge, men innan dess väntar en lång dag med att hitta någonstans att vara.

– Man får sitta på ett ställe tills man blir utkörd. Man blir utkörd var man än går.

– Men är folk inte snällare när det är så kallt?

– Till jul är folk lite snällare. Men nu är den över så nu är det som vanligt, säger Annika.

Jesper Engström
jesper.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista