Kortbedrägerierna minskar

Uppdaterad 17:09

De senaste åren har det blivit vanligare att folk blir lurade på pengar av kortbedragare. Men det verkar som att den typen av bedrägerier har slutat att öka och i Stockholms län har de minskat rejält sedan i somras, enligt polisen.

, säger Jan Olsson på bedrägerisamordningen hos Citypolisen i Stockholm.

Annelie Olsson fick sitt kort skimmat när hon julhandlade

Är det en stor minskning?

– Den är enorm, eftersom det alltid har gått upp med det dubbla varje år så har ju den här minskningen vänt på trenden ordentligt.

Varje dag kommer det in 30-40 ärenden till bedrägerienheten hos Citypolisen. Runt sex-sju stycken handlar om olika typer av kontokortsbedrägerier, ofta genom nätet.

– Någon kommer över uppgifterna som står på kortet och så använder man dom för att beställa varor över internet. Man använder kortet som om det vore ens eget helt enkelt.

Men både bankerna och företagen som säljer varor börjar få bättre system för å kolla att handeln är säker. För att betala med vissa kort måste man till exempel ha en speciell dosa för att identifiera sig.

Och med de nya chipterminalerna, som butikerna började använda förra året, är det än så länge omöjligt att kopiera informationen på ett kort för att sedan handla på det. När man betalar med magnetremsan är det däremot väldigt lätt.

– Ja, det har ju blivit bättre. Men däremot är det vanligt att butikerna tejpar över chipfunktionen på terminalen så att man måste använda magnetremsan. Å då krävs det ju ingenting för att få ut varor.

Nästan 70 procent av allt vi handlar - handlar vi med kort. Svensk handel vill att vi ska komma närmare hundra procent för att butikerna ska slippa hantera kontanter och man har märkt en förändring under året som har gått.

– Vad jag kan se och den information jag har är att kortanvändningen ökar och jag kan bara se att det är en effekt av att gemene man känner sig tryggare med sitt eget kort.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".