Islands president Olafur Ragnar Grímsson vill ha en folkomröstning

Island kan bli utan lån

Det kan bli problem för krisdrabbade Island att få miljardlånen de har blivit lovade av bland andra Sverige.

Orsaken är tjafs kring hur Island ska ersätta de britter och holländare som förlorade pengar när isländska internetbanken Icesave kraschade.

Ett av alla isländska företag som gick under i krisen var banken Icesave där många holländare och britter placerat sparpengar.

Nu finns det en färdig lag om ersättning till de drabbade, som är klubbad av Islands riksdag. Men häromdagen gick Islands president in och stoppade den genom att lägga in sitt veto.

Genom att göra så satte han samtidigt stopp för de lån som bland andra Sverige har lovat Island. Det säger i alla fall svenske riksdagsledamoten Carl B Hamilton.

– För att en utbetalning av det svenska lånet till Island ska kunna ske måste ett avtal vara slutet mellan Island och Storbritannien och Nederländerna om de skulder som uppkommit i kölvattnet av den här krisen.

Islands president Olafur Ragnar Grímsson vill inte kommentera det uttalandet, utan säger att Storbritannien och Nederländerna inte behöver tvivla på att de kommer få sina pengar.

Han lade in sitt veto mot lagen för att han ville ha en folkomröstning i stället - och den kommer att handla om hur det isländska folket vill att pengarna ska betalas tillbaka.

– Island kommer att ta ansvar för att betala. Folkomröstningen kommer bara att handla om på vilket sätt och på vilka villkor, säger Olafur Ragnar Grímsson.

Folkomröstningen kommer att hållas i slutet av februari.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista