Patienter dör i onödan av biverkningar

Varje år dör 400 personer helt i onödan på grund av läkemedelsbiverkningar. Det visar två studier som analyserat läkemedelsbiverkningar i sjukvården.

Dödsfallen hade kunnat undvikas om läkarna hade följt de rekommendationer som finns.

 säger läkarstudenten Sadaf Bozaghian.

Exempel på onödiga dödsfall i vården är en kvinna som hade haft flera magsår, men som fick ett smärtstillande läkemedel som absolut inte skall ges till en patient som haft magsår, eller en äldre kvinna med demens som fick sex plåster med ett särskilt läkemedel samtidigt och dog 14 dagar senare.

– Vi tror att man kan jobba mycket mer systematiskt och med läkemedelsbiverkningar, det behövs bättre och säkrare förskrivning, med bättre uppföljning av mediciner, säger Staffan Hägg som är klinisk farmakolog vid landstinget i Östergötland.

Och Mikael Rolfs som är ordförande i rådet för läkemedel, IT och medicinteknik på läkarförbundet, tycker inte att läkarstudenter lär sig tillräckligt om läkemedel och biverkningar.

– Man har tagit bort den biten av grundkunskaperna om hur läkemedel fungerar i kroppen, och då har man en sämre bas att stå på när man är färdig läkare.

Sadaf Bozaghian är snart klar med termin nio på läkarprogrammet i Umeå, och hon kan hålla med om att det vore bra med mer undervisning i läkemedel och biverkningar.

– Det jag saknar är att det inte känns som att man har fått in rutinen att kolla upp läkemedel.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".