"Någon spelade upp mina pengar"

Trots att det är mycket säkrare att betala med chip kan man fortfarande inte göra det i många butiker. Annelie Olsson är en av dem som har råkat illa ut med det gamla kortsystemet.

– Jag var ute och julhandlade med min kusin. Efter några dagar ringde min bank och då hade någon kapat mitt kortnummer och spelat upp mina pengar på internet.

Annelie Olsson är inte ensam om att att fått sitt konto länsat av kortbedragare. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet begicks runt 13 000 kortbedrägerier förra året.

– På ett ställe drog han kortet åt båda hållen och sa att jag inte behövde trycka in nån pinkod utan bara skriva på. Allt det där var lite mystiskt, så jag tänkte på det efteråt att undra om det händer något med mitt kort?

Om butiken som Annelie Olsson var i hade haft chipterminal istället hade hon handlat mycket säkrare. Efter vårt inslag i morse har många hört av sig och undrat varför chipfunktionen är övertejpad i så många butiker.

– De som har hand om vårt kasasystem har svårt att ta emot det här med chip just nu, så de måste göra om sitt system innan vi kan göra om vårt, säger Paula Torres som är butikschef i en klädbutik i gallerian Fältöversten i Stockholm.

– De har sagt att det nya systemet ska börja gälla i mars, säger Vrejino Romano som driver en restaurang i Fältöversten .

Är det dyrare det här systemet?

– Ja, det är mycket dyrt. Det kostar ju runt 10-12 000 kronor i månaden.

För att butikerna ska kunna använda terminalerna måste deras kassasystem anpassas till de nya terminalerna, vilket i många fall tar tid.

Men sen första januari är butikerna själva skyldiga att betala tillbaka de pengar som kunden eventuellt förlorar. Svensk handel tror att det kommer att sätta fart på butikerna.

– Jag vet att det jobbas för fullt och att man med stor sannolikhet har löst det här under första halvåret 2010, säger Lars G Ohlsson, tillförordnad pressansvarig.

Så när 2010 är slut funkar chipfunktionen i alla butiker?

– Det är inte många löften man kan ge så här i början på ett år, men det här är jag säker på.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".