Under sex dygn samlades pengar in till kampen mot malaria.
kupp?

Pengar till Musikhjälpen försvann

Alla som skickade sms till fel nummer under musikhjälpen kommer att få tillbaka sina pengar, det lovade alla telefonoperatörer nu på eftermiddagen.

Det var under sista natten av Musikhjälpens insamling i kampen mot Malaria som det rätta numret att skicka pengar till byttes ut - mot ett bluffföretags. 

Uppdaterad 17:10

Programledare Ametist Azordegan:

Biträdande Projektledare Daniel Lägersten:

– Misstag kan begås, särskilt om man jobbar så mycket som man gör under musikhjälpen, säger Daniel Lägersten som är biträdande projektledare.

– Det som kan ha hänt är att man har skickat ett sms till det felaktiga numret och kanske fått flera sms tillbaka som man fått betala för, säger Cajsa Lindberg som var huvudproducent.

Bluffnumret stängdes av i måndags eftersom det använts i samband med andra bluffmejl och obeställda sms-meddelanden som lett till prenumerationstjänster.

- Ingen av oss tror att det här är ett medvetet fel, eller att det är ett brott som har begåtts. Vi tror att det är ett misstag, som osannolikt kopplats ihop till ett nummer som varit aktiverat på annat håll, säger Daniel Lägersten som är biträdande projektledare för Musikhjälpen.

Sveriges Radio och Sveriges Television har tillsatt en utredning för att ta reda på hur det här kunde hända. 

– Vi jobbar ju med dubbla producenter som hela tiden checkar varandra. Och det är en av anledningarna till att vi kunde åtgärda problemet så fort som vi kunde.

Så ni har vetat ända sedan dess att det här blev fel?

– Nej, det har vi faktiskt inte. Det är ingenting som har rapporterats in utan det har uppdagats efteråt tyvärr.

Vad säger det om eran säkerhet?

– Att den kan bli bättre.

Musikhjälpen lovar att se till att Radiohjälpen får alla pengar som det var tänkt. Alla telefonoperatörer kommer också att ersätta de kunder som har skickat pengar till fel nummer. 

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".