Den här bilden låg på ett forum.
skolhot

Tromsöskola massakerhotad

Polisen i Tromsö jobbar nu för fullt med att försöka ta reda på vem som ligger bakom massaker-hotet mot en gymnasieskola där.

"Sami-people" Pekas ut som målet för massakern, men Anders Broderstad och Mihka Solbakk som går på skolan ler mest åt hotet

Hotet mot skolan upptäcktes igår, och i morse bestämde skolledningen att eleverna skulle skickas hem.

-Det är ju skrämmande att få ett sådant hot mot sin skola, man går där varje dag och ser sina klasskompisar men man har ingen aning om någon verkligen kan ha sådana tankar i sitt huvud, säger Johannes Meløy som är en av de 650 elever som fick gå hem från skolan idag på grund av hotet.

Polisen och skolan har diskuterat hela natten om hur allvarligt det här hotet egentligen är. Idag blev eleverna hemskickade och polisen håller vakt utanför skolan.

Rektorn på skolan Ivar Odd Størker säger att han blev uppringd av tidningen Aftenposten, som i sin tur hade blivit tipsade om hotet.

Sajten där kollaget är upplagt heter 4chan och är ökänd för att den används för att framföra just hot. Till exempel lades hotet om en skolmassaker mot ett gymnasium i Eskilstuna upp där, i februari förra året.

- Det är stor skillnad mellan att tänka och hota, och att verkligen göra det. Men om det är en elev som har lagt upp hotet, så säger det ju en del om hur illa de måste ha det på skolan.

Vem som lade upp hotet eller när det var meningen att skolmassakern skulle bli av vet man fortfarande inte. Johannes Meløy och Ole Erik Elverhøy vet inte riktigt vad de ska tro, om det är en elev eller någon annan. Men de tycker i alla fall att det är bra att skolan har tagit det på allvar.

- För då ger man en signal om att de som hotat har blivit hörda, det kanske är den enda kanalen de kan använda.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

i samarbete med NRK P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".