Lösningen på bostadsbristen?
bostadsbrist

Studenter ska bort från land

(Uppdaterad 16:55)

När studenterna inte får plats att bo någon annanstans får de flytta ut på vattnet.

Det föreslår i alla fall Boverket - de tycker att kommunerna borde satsa på att hyra fartyg och bygga flytande baracker för att lösa den stora bristen på studentbostäder.


– Vi hoppas på ett rejält tillskott av studentbostäder i det här området, säger Nicke Grundberg som är ordförande för Stockholms studenterkårers centralorganisation.

Men trots att vi står mitt i Stockholms mest universitetstäta område, Albano, finns det just nu bara planer på några hundra nya lägenheter här. Samtidigt börjar antalet i studentbostadskön närma sig 50 000.

– Vi är på väg dit, säger Nicke Grundberg.

Boverket: "ökande problem"

– Vi tror ju att problemen kommer öka de närmaste åren, säger Anette Rydqvist som är expert på Boverket.

– Nu kommer det ut många ungdomar på bostadsmarknaden, samtidigt som det är lågkonjunktur.

Några av Boverkets förslag på akuta lösningar är att kommunerna kan hyra platser på vandrarhem eller båthytter. Janis Pavuls på Silja Tallink AB säger att det senare inte är någon omöjlig idé.

– Teoretiskt sett borde det fungera under vissa sådana här peakperioder i alla fall.

"Kommunerna måste prioritera frågan"

Men grundproblemet är att det byggs för lite, enligt Boverket, och kommunerna måste hitta sätt att lösa situationen när studentbostadsbyggena blir försenade - vilket de ofta blir. Man kan till exempel hitta tillfälliga bygglov för modulbostäder, alltså lite finare baracker som sedan går att flytta. Eller bygga modulbostäder på vattnet, säger Anette Rydqvist.

– Vi anser ju framför allt att man ska prioritera den här frågan.

Och Nicke Grundberg på SSCO tycker att det behövs fler ovanliga lösningar:

– Sedan så är det väldigt viktigt att man genomför det på ett sätt så att boendemiljön inte blir ovärdig. Vi vet ju sedan tidigare att det har funnits fastighetsägare som utnyttjar att studenter och ungdomar är utsatta på bostadsmarknaden. 

 

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".