1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7
stormen

Fem år efter Gudrun

Idag är det fem år sen stormen Gudrun drog in i södra Sverige. På några timmar föll över 250 miljoner träd och flera personer dog.

P3 Nyheters var en av få reportrar som

Vad hände dig under stormen Gudrun?

Klockan var runt 22.00 på kvällen för fem år sedan. Uppdraget var att åka hem till en familj ute i skogen som hade svårt att komma fram till 112. Men när jag skulle svänga av den lilla skogsvägen möttes jag av nerfallna träd.

På plats tar jag min telefon och lämnar en direktrapport i lokalradion för att varna för de hårda vindarna.

När jag var ute för att flytta på ett av träden och hörde hur det knakade i skogen bestämde jag mig snabbt för att backa tillbaka bilen.

I det ögonblicket beslutade jag mig för att snabbt vända tillbaka till Växjö. Hela vägen in fanns bara en smal remsa väg på vänster sida att köra på.

Idag är det fortfarande mycket svårt att förstå hur mycket som förstördes. Sammanlagt faller 250 miljoner träd den här kvällen.

Lennart Ernstsson var min producent på Radio Kronoberg just den här kvällen för fem år sen och det var han som skickade ut mig på det här uppdraget.

- Ingen visste hur det såg ut men första tanken var att vi skulle träffa någon som var drabbad och instängd, det var första tanken, berättar han nu.

Vad tänker du efteråt?

- Efteråt när man insåg att det här handlade om en krigszon och att jag hade utsatt en medarbetare för en livsfara så hade jag stor ångest för det, säger Lennart Ernstsson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".