1 av 2
2 av 2

Poppis med päls trots dåliga tider

Många företag har haft svårt att klara sig under lågkonjunkturen. Men en bransch som har klarat sig bra är pälsbranschen.

Bland annat har den kalla och tidiga vintern i Kina gjort att pälsarna säljer bra.

 Tycker du det är göttigt att svepa in sig i en varm päls eller tillhör du dem som anser det är lika med mord?

Diskutera!

Förra året 2009 var ett bottenår för många branscher. Men en bransch som klarat sig undan lågkonjunkturen är pälsbranschen. Här har priserna hållit i sig och efterfrågan varit hög.

I Blekinge finns hälften, 40 av landets omkring 80 minkfarmar. Antalet minkgårdar har sjunkit kraftigt, som mest fanns det omkring 1.500 farmare i Sverige, men lönsamhetsproblem har gjort att mindre har slagits ihop till större. Men produktionen minskar inte - nästan 1,5 miljon skinn produceras varje år i Sverige.

Anledningen till att branschen inte märkt av den ekonomiska krisen är att marknaden framför allt finns i två länder, säger Jörgen Martinsson, ordförande för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

Vädret har stor inverkan på pälspriserna. I år kom vintern tidigt till Kina, det har direkt drivit upp priserna, på senaste auktionen i Köpenhamn såldes skinnen för mellan 20 och 40 procent mer jämfört med auktionen i september.

Men även om man bortser från vädret varierar priserna omotiverat kraftigt. Marknadsanalytiker har till och med slutat göra prognoser eftersom priserna på päls är så oförutsägbara.

 Det har funnits lagförslag som vill förbjuda branschen i Sverige och minkfarmare lever under ständiga attentat och hot. Men attentaten är inget som påverkar själva pälspriserna.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".