1 av 3
2 av 3
Ett avtal med kinesiska Geely kan vara nära för Volvo, enligt fackordförande Sören Carlsson.
3 av 3
Volvos kris

Kinesiskt avtal nära för Volvo

Det verkar som att mycket är klart för att det kinesiska företaget Geely köper Volvo. Ford och Geely har förhandlat i London och skrivit på ett första avtal.

– Jag vet att Ford och Geely är jävligt nära att komma överens om grundbulten i det hela, säger Sören Carlsson, Unionens ordförande på Volvo PV.

 Än så länge är inget klart om detaljerna. Hur mycket Geely ska betala Ford vet man inte, och ländernas regeringar ska också godkänna affären.

Det som skrevs under nu i natt är ett första avtal, men det betyder att båda parterna är så pass intresserade att den ena måste betala pengar till den andra om någon drar sig ur.

Det är också sagt att affären ska spikas definitivt under andra kvartalet 2010.

Då kan kinesiska Geely börja lansera Volvo i Kina, som de har sagt att de vill. Mikael Sällström som är ordförande för Volvos verkstadsklubb i Göteborg, hoppas också att Geely kommer stå fast vid andra saker som dem har sagt tidigare.

– Man ska ha produktutveckling kvar i Göteborg, och det ska vara ett svenskt bolag med säte i Göteborg. Men det gäller ju också att det bli nedskrivet nu.

Nyheten via God Jul-mejl 

Nyheten om att den här affären är på gång kom från början från ett God Jul-mejl som Ford skickade ut till sina anställda. Men de närmaste dagarna kommer det inte att komma så mycket längre i förhandlingarna, tror John Gardiner på Ford.

– Många har redan åkt hem nu över jul, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista