USA

Rättegång om homosexuellas framtid

Idag börjar en rättegång i San Fransisco som kan komma att avgöra framtiden för samkönade äktenskap i hela USA.

Det är en lång kamp för homosexuellas rättigheter som går upp i domstol på federal nivå.

I november 2008 blev samkönade äktenskap förbjudna i Kalifornien, trots att de hade blivit tillåtna bara ett halvår tidigare. Efter en folkomröstning godkändes proposition 8 - ett lagförslag som innebar att samkönade äktenskap förbjöds i Kalifornien, trots att de blev tillåtna bara ett halvår tidigare.

Karol Vieker på RFSL är född och uppvuxen i Kalifornien:  

– Det kan vara en känsla av att, vilken tur vi hade som lyckades gifta oss under den korta perioden som det var lagligt. Samtidigt säger man att egentligen vill vi inte att ni ska vara gifta, men vi är illa tvungna att erkänna det. Så det blir någon slags B-äktenskap.

Under det år samkönade äktenskapen var tillåtna hann 18 000 par att gifta sig. Två par som inte hann gifta sig är nu huvudpersoner i rättegången som börjar i eftermiddag klockan 18.00 svensk tid. Den tros pågå i flera veckor och intresset är så stort att den kommer att filmas och läggas ut på Youtube.

– Man tror att oavsett hur det går, om domen blir för eller emot, så kommer frågan att gå vidare så att den till slut kommer till högsta domstolen i hela USA så att det blir slut på den här frågan i hela USA, säger Karol Vieker. 

I dag är samkönade äktenskap tillåtna i fyra av USA:s delstater.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista