1 av 2
2 av 2

Skjutna vargar hittills friska

Obduktionerna så här långt av vargarna som sköts under jakten visar att de verkar ha varit helt friska. Ett syfte med jakten var att skjuta av vargar med dåliga gener.

 Hur ställer du dig i vargdebatten?

Alla vargar som sköts under vargjakten obduceras, bland annart för att kolla om de har några sjukdomar. Hittills har hälften av vargarna undersökts - och dem verkar det inte vara något fel på. Det säger Arne Söderberg, som jobbar med obduktionerna.

– Vi har inte kunnat se några missbildningar eller skador. De är välnärda och de flesta har rätt gott om mat i magsäcken.

Det är på Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala som vargarna undersöks. De röntgas och man tar massor med prover på dem. Man undersöker också vad vargarna har ätit, och älg verkar vara en favorit:

– De flesta har rester av älg i magen. En del har rådjur och någon har rester av en hare i magsäcken, säger Arne Söderberg.

Man ska också försöka ta reda på hur gamla vargarna och Naturhistoriska riksmuseét ska undersöka skeletten. Man vet också sen tidigare att den svenska vargen är svårt inavlad och därför kommer man undersöka deras DNA för att se hur nära släkt de är med varandra.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".