Tobias Krantz, högskoleminister.

Särbehandling på högskolan ska bort

Uppdaterad 17:13

Det måste bli slut på högskolornas positiva särbehandling i antagningen, det föreslår regeringen i dag. För en del blir särbehandlingen i allra högsta grad negativ menar de.

– Det blev ju som en kalldusch att jag sökte helt i onödan, jag hade lika gärna kunnat strunt i att skicka in mina ansökningspapper, säger Sofia Lindblad. Hon är en av de 44 tjejer som inte kom in på veterinärutbildningen i Uppsala och sedan stämde universitetet och fick skadestånd.

– Vi får inte fler kunniga psykologer eller veterinärer eller andra yrken genom att vi negativt särbehandlar duktiga kvinnor på högskolan, säger Tobias Krantz som är högskoleminister.

Det handlar alltså om populära utbildningar. Det är fler tjejer som har höga betyg så för att få jämnare könsfördelning har de flesta skolor gett killar förtur om de haft samma betyg som en tjej. Det kallas för positiv särbehandling och är inte samma sak som kvotering, då kan någon med sämre betyg till och med ha större chans.

Mats Edvardsson som är ansvarig för antagningen på Göteborgs universitet är inte nöjd med att den möjligheten försvinner:

– Jag konstaterar ju då att högskolan blir av med sitt instrument att få jämn könsfördelning i skolorna.

På Polishögskolan gäller lite andra regler i antagningen. Där bestämmer inte bara betygen och uttagningen sker i flera steg. Men situatinoen är omvänd mot de flesta utbildningar - här har tjejer förtur och de som har invandrarbakgrund. Vi frågade några studenter vad de tycker om positiv särbehandling:

– Här är positiv särbehandling en bra grej, för polisen ska ju spegla samhället. Är det bara killar eller svenskar i ett samhälle där det finns ungefär lika många tjejer och killar och väldigt många med utländska bakgrund kan det vara positivt, absolut, säger Henrik Thomsen.

– Jag tycker att det ska vara lika för alla. Det är inte så roligt att tänka att jag själv kanske har blivit särbehandlad, säger Anna Johansson Lundin.

– Det är en jättesvår fråga, tur att jag inte behöver bestämma det, säger Martin Niklasson.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".