Lina Johansson i Piteå IF slet av korsbandet på en träningsmatch.

Ny uppvärmning ska ge hela knän

Det är betydligt vanligare att tjejer får knäskador när de spelar fotboll, än killar.

Men nu har en grupp läkare tagit fram ett speciellt träningsprogram för just fotbollstjejer som minskar risken för knäskador med 77 procent.

Lina Johansson som spelar i Piteå IF har opererat sitt knä tre gånger.

- Det gjorde så fruktansvärt ont, jag har aldrig känt något liknande, berättar Lina Johansson som slet av korsbandet och skadade miniskerna i sitt högra knä, under en träningsmatch.

Ungefär 1500 tjejer i Uppland och Dalarna har varit med i en studie där det nya träningsprogrammet testats, och bland dem som gjorde övningarna så minskade risken för en allvarlig knäskada med 77 procent.

– Det är alltså ett träningsprogram som består av en uppvärmning och i uppvärmningen så har vi balansövningar, styrkeövningar och övningar för bålstabiliteten, berättar läkaren  som varit med och tagit fram programmet.

Tjejer och killar har olika rörelsemönster när spelar fotboll, och övningarna i det nya träningsprogrammet går ut på att göra musklerna kring knät starkare.

– Tjejer har ett annat sätt att röra sig än killar just vid de specifika rörelser som man ser att de skadar sig i.

– Varför har man inte gjort den här typen av uppvärmning tidigare?

– Det vi har gjort är att vi har lagt fokus på våra spelare, på våra tjejer

Ashkan Kiani berättar att det har gjorts studier och tagits fram en del träningsprogram förut, men då har man ofta bara valt att utbilda tränaren och inte spelarna. I den här studien har man däremot lagt mycket tid på att föreläsa för spelarna och förklara varför det är viktigt att göra övningarna i träningsprogrammet.

– För mig är det självklart eftersom jag är gammal idrottare att jag måste få veta varför jag ska göra något för att överhuvud taget vilja göra det, säger han.

- Det är jättebra, då förstår man varför det är bra att göra övningarna, istället för att göra något bara för att man måste, säger Lina Johansson.  

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".