Knarklagret i Göteborg

Nya droger blir olagliga

Drogerna MDPV och Butylon som liknar amfetamin och ecstacy, men som säljs helt lagligt på nätet kommer att narkotikaklassas från den 1 februari och alltså bli olagliga.

Verkligheten

Tidigare i år förbjöds två andra nätdroger - mefedron och metedron - efter att några som hade tagit dem dog. Men lika snabbt som en drog narkotikaklassas, lika snabbt finns en ny laglig variant att köpa på nätet.

Knarkförsäljaren Fredrik säljer droger lagligt över nätet från ett företag i Göteborg.

– Nu ska de klassa igen. Ja visst, då löser vi det också. Nu är vi i och för sig förberedda den här gången så vi har redan grejer startklara till nästa klassning. Så här går det till i Sverige. Jag tycker att det är väldigt underhållande.

Det är P3:s program Verkligheten som träffat Fredrik i ett industriområde utanför Göteborg. Från ett lager här säljer han lagliga varianter av ecstasy, amfetamin, LSD och marijuana.

– Har du nåt som liknar amfetamin?

– Ja, den här är speciell, man får dosera väldigt väldigt lite.

– Folk vet riskerna med de skiter i det. Det kommer alltid finnas den gruppen.

Fredrik, och andra som säljer droger över nätet ligger hela tiden två steg före polisen. I samma stund som en drog blir narkotikaklassad så ändrar tillverkarna drogerna litegrann och så är de lagliga igen.

– Det här är ju en planering från dem som säljer det här alltså, säger Cecilia Fant som jobbar på polisens avdelning för underrättelsetjänst i Stockholm.

– De vet om att nu blir en drog klassad, då har man redan en ny som man försöker sälja vidare.

Och det är inte mycket polisen kan göra.

– Att de som säljer tycker att de lurar oss, det bryr jag mig inte om.

– Men är det inte så då?

– Jo, i nuläget är det så. Det kan man inte komma ifrån, att vi inte kan göra nånting, säger hon.

– De som skriver lagar fattar inte beslut om vad som finns i vår shop. Det gör vi i slutändan ändå. Så klassa all you want, det kommer finnas kvar ändå, säger Fredrik.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Måns Mosesson
Verkligheten i P3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".