Kina

Google drar med buller och bång

på grund av att man inte vill fortsätta censurera, de säger Kinaforskare till P3 Nyheter.

Vad tycker du om censur på nätet, och gör Google rätt om de drar från Kina? Lägg en kommentar och dela med dig av dina åsikter.

Det var i går som Google gick ut och hotade att lämna landet om man inte får sluta censurera, och eftersom man går ut med det på det här sättet så finns det troligtvis ingen återvändo, säger Johan Lagerkvist som är expert på bland annat yttrandefrihet i Östasien:

-- Genom att göra det offentligt och låta Kinesiska regeringen tappa ansiktet så har man inga möjligheter att nå dit, så jag tror att man har bestämt sig för att vi drar oss ur Kinamarknaden och det med buller och bång, säger Johan Lagerkvist.

2006 etablerade sig Google i Kina, men det var inte problemfritt. Kritiken var hård från människorättsorganisationer. Dels för att sökjätten gick med på att censurera, och dels för att man överhuvudtaget gick in på en marknad i ett land där staten är känd för att bryta mot mänskliga fri- och rättigheter.

-- Det är självklart att det är positivt, men vår kritik kvarstår så länge man inte fullföljer det och det blir verklighet, säger Lise Berg som är generalsekreterare på Amnesty i Sverige.

Men enligt Googles David Drummond som intervjuades i CNBC så kommer diskussionerna fortsätta med Kinesiska staten.

-- Vi ska prata med regeringen om det är möjligt att fortsätta jobba utan att filtrera trafiken, men om det inte är möjligt så måste vi överväga att stänga vår Kinesiska sajt och kanske också kontoret i Kina.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".