LAS påverkar inte arbetslösheten enligt facket

Enligt en rapport från TCO är det väldigt få unga som blir av med jobbet på grund av lagen om anställningsskydd.

Men Centerns Ungdomsförbund tycker att TCO helt missar målet.

 Har du blivit av med jobbet på grund av LAS? Berätta!

– De har ju inte tagit hänsyn till att unga faktiskt inte får fasta tjänster just på grund av att vi har en lag om anställningsskydd. Och det är ju det som gör att de kan få till så låga siffror i sin rapport, säger Magnus Andersson som är förbundsordförande.

Men Samuel Engblom på TCO är säker på sin sak:

– Det är en väldigt liten andel av de arbetslösa ungdomarna som har blivit av med jobbet på grund av turordningsreglerna, alltså i en situation där sist in - först ut gäller. Det är bara 2,5 procent.

TCO ser det här som bevis på att LAS-reglerna inte alls missgynnar unga mer än andra. Dessutom har fackförbundet granskat andra argument som brukar användas emot LAS, bland annat att arbetsgivare skulle vara rädda för att anställa folk som är unga och oprövade för att det kan vara svårt att bli av med dem om de inte är bra.

– Men tittar man på reglerna i Sverige så är det inte svårt att göra sig av med folk, säger Samuel Engblom.

Fast så ser inte verkligheten ut enligt Magnus Anderson - företagen är rädda för att anställa unga menar han. 

– Om man ser hur bemanningsföretagen breder ut sig så förstår man att arbetsgivarna tycker att LAS är ett problem. Lyssnar vi inte på arbetsgivarna kommer vi få en skyhög ungdomsarbetslöshet i framtiden, säger Magnus Andersson.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista