På en gata i huvudstaden Port-au-Prince efter jordbävningen.
Jordbävningen i Haiti

Räddningsarbetarna börjar komma

Uppdaterad 17:20

Nu börjar hjälparbetarna komma till Haiti efter jordbävningen där för snart två dygn sedan. Hundratusen människor kan ha dött, kanske fler.

Man brukar säga att de tre första dygnen efter en jordbävning är de viktigaste för livräddare.

Det de som överlevde jordbävningen på Haiti har gjort är att gräva med händerna, släpa stenar och bitar av hus för att kanske hitta någon överlevande Så mycket hjälp av räddningsarbetare har de inte fått, sådana finns knappt på Haiti. Till och med presidentpalatset har ju rasat ihop.

Läkare o sjukvårdare har fått jobba ute på gatan eftersom sjukhusen också kan rasa och många lik ligger fortfarande kvar.

Hur många lik det finns just nu i o utanför huvudstaden Port-au-Prince är det ingen som vet, men Hillary Clinton uppskattade de döda till tiotusentals i en intervju med TV-kanalen MSNBC. Över 3 miljoner människor ska ha blivit drabbade på något sätt av jordbävningstragedin.

Nu handlar det alltså om att få fram hjälp till människorna på Haiti. Problemet just nu verkar inte vara att få dit hjälp från andra länder, utan att få den från flygplatsen ut till folk eftersom så många vägar och hus är helt förstörda.

Det är svårt att få information om hur läget ser ut, säger Pia Stavås Meier som samordnar Haiti-insatsen hos hjälporganisationen Plan International

– Kommunikationerna med landet är helt avbrutna. Det vi vet är det som kommer ut i media från huvudstaden, men resten av landet är ju också drabbat.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Rapportering tidigare idag...

Andreas Holmgren jobbar som säkerhetsofficer för FN i Haiti och han var i huvudstaden Port-au-Prince när det hände.

 Haitis president René Preval hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han intervjuades vid Port-au-Princes flygplats.

I Sverige finns runt 200 haitiska medborgare som desperat försöker få kontakt med sina anhöriga nu.

Här kan du

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista