Ala Riani, Unga kurders nätverk, kommer att lämna in uppropet.

Krav på att släppa dödsdömda kurder

(Uppdaterad 16:54)

Minst 17 kurder sitter just nu och väntar på dödsstraff för att Irans regering ser dem som fiender, enligt Amnesty. Unga kurders nätverk i Sverige menar att omvärlden i princip bara ser våldet i Irans huvudstad Teheran och glömmer bort kurderna. I dag lämnar de in ett upprop till utrikesminister Carl Bildt:

Och journalisten Aso Saleh som själv flytt till Sverige efter hot om fängelse säger att omvärlden måste bry sig.

På uppropet står namnen på de 17 personer som riskerar att bli avrättade för att de är "obekväma" berättar Ala Riani på Unga kurders nätverk.

– De har inga rättigheter alls och många bekännelser kommer fram under tortyr.

De 17 dödsdömda är kurdiska studenter, aktivister och andra som har retat Irans ledning genom att till exempel demonstrera för demokrati och för kurders rättigheter som att få prata sitt eget språk, säger Ala.

– Och vi har lyckats samla in drygt 40 namnunderskrifter från riksdagsledamöter som backar upp det här uppropet.

I somras var presidentvalet i Iran och demonstrationerna i framförallt Teheran en världsnyhet. Massor med mobilfilmer las upp på youtube och spreds. Samma sak var det i slutet av december när minst åtta personer dog under en protestmarsch i Teheran, mot regimen.

– Just nu är det intressant för omvärlden att berätta om Iran, men inte ens då berättar man om hur kurderna har det. Det är otroligt sorgligt att uppleva det, säger Ala Riani.

Eftersom inga internationella medier eller organisationer som Amnesty får komma in i den kurdiska delen i västra Iran blir det extra viktigt att andra länder lägger sig i, menar hon.

– Carl Bildt kan vara mycket tydligare och hårdare och uttala sig om de här brotten som sker dagligen i Iran och de kurdiska delarna.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".