BROTT OCH STRAFF

Flera dömda till fängelse i kopplerihärva

I över en vecka hölls en 17-årig tjej instängd i en villa i Staffanstorp i Skåne och tvingades ha sex med olika män. I dag dömdes fyra män för det här, för bland annat människohandel och koppleri.

Ungefär en och en halv mil från Malmö tingsrätt, till en villa i Staffanstorp, kom den 17-åriga tjejen förra våren. Dit fördes hon av två män som hon träffat på ett disco i sitt hemland Slovakien. De söp henne full, tog henne till Sverige och inlåst i en villa i Staffanstorp tvingades hon ta emot sexkunder.

– Hon har alltså förts från sitt hemland först till Tyskland och sedan till Danmark och i båda fallen utnyttjats sexuellt och exploaterats av en av gärningsmännen. Sedan har han och målsäganden hämtats av en av de andra männen och fört henne till Sverige, berättar åklagare Helena Ljunggren.

Såldes och kördes runt

Redan första kvällen i Sverige såldes 17-åringen till en man och den kommande veckan kördes hon runt till olika män och tvingades ha sex, eller så kom de till villan där hon också bodde.

Idag dömdes fyra män för det här, två för människohandel och två för koppleri. Tre av dem får fängelse, det lägsta straffet på ett år och tre månader och det längsta på tre år och sex månader. En av männen döms till skyddstillsyn.

Svårt att döma

Åklagaren Helena Ljunggren tyckte att männen skulle få hårdare straff men säger att det är svårt att döma i sådana här fall.

– När det gäller människohandel har vi inte speciellt många domar i Sverige, så det är inte helt enkelt att avgöra var straffvärdet ska ligga, säger Helena Ljunggren.

Två män som köpt sex av tjejen dömdes också i dag, till femtio dagsböter var.

Inga kopplingar mellan härvor

Det här är en av två sexhärvor på kort tid i Skåne. I går anhölls fyra män misstänkta för att ha sålt en 23-årig tjej till flera män, men enligt polisen finns det inga kopplingar mellan de två fallen.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista