P3 Nyheter gick på bluff från Facebook-grupp

Inslaget om Facebook-gruppen Profile Watcher har gett starka reaktioner. Vad är det som har hänt? Läs förklaringen från P3 Nyheters producenter.

– Vi berättade om en snabbväxande grupp på FB som lovade att de hade en teknik som skulle göra att man kunde se vilka som besökte ens Facebooksida. Vi sade aldrig att det funkade, men citerade en av dem som låg bakom sidan, som hävdade det. Nu har den personen erkänt att han ljög för oss, och vi får skämmas för att vi inte gjort vårt jobb ordentligt.

Varför trodde ni på storyn?

Därför att killen som låg bakom gruppen verkade trovärdig. Det var också en bra story... även om den nu har visat sig inte vara sann. Självklart borde vi ha kollat storyn bättre.

Varför kollade ni inte storyn bättre?

Vi ville ha ut nyheten så snabbt som möjligt, och kollade inte fakta lika noga som vi annars gör. Att ha bråttom är dock ingen ursäkt för att ta dåliga beslut, men det är förklaringen. I efterhand ser vi att det fanns varningar och att vi därför borde ha väntat med att publicera tills vi hade kollat att tekniken verkligen funkade.

Är ni förvånade över reaktionerna?

Nej. Många använder Facebook och många har råkat hamna i fel grupper. Att vi dessutom inte kollade storyn tillräckligt innebär också att vi förtjänar att få en del skit.

Vad händer nu?

Vi fortsätter att kolla den här storyn och vilka som ligger bakom bluffen. Men viktigast är kanske att vi nu kommer att ta en ordentlig diskussion om vad det var som gjorde att vi publicerade en story som vi inte hade kollat ordentligt.

Kan man lita på P3 Nyheter i fortsättningen?

Ja, om du frågar oss, men viktigast är ju vad publiken tycker. Självklart var det dåligt av oss att inte kolla källan och informationen vi fick bättre, och att vi gjorde ett så grundläggande fel innebär ju självklart att vi kommer att lägga ännu större vikt vid att dubbelkolla våra fakta och källor framöver.

Thorbjörn Carlsson och Martin Jönsson, producenter för P3 Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".