Förödelse i Port-au-Prince, Haiti, efter jordbävningen.
haiti

Crowd-sourcad nödhjälp

När det handlar om att få överblick på läget i det jordbävningsdrabbade Haiti, så har till exempel FN bestämt sig för att använda vanliga människors mobiler och datorer.

De testar en tjänst som heter . Där kan vem som helst hjälp av ett SMS, ett meddelande via Twitter eller några rader på sajten berätta om ett rasat hus, en blockerad väg eller vattenproblem. Allt det här kan vem som helst direkt följa på nätet.

Det kallas för crowdsourcing: När användare tillsammans bidrar med information om vad just de vet. Tidigare har Ushahidi använts i Kenya, Gaza, Indien och nu alltså på katastrofens Haiti.

Också Röda Korset använder sig av nätet och SMS. På det sättet har de fått in 815 000 kronor på knappt en dag, men på sajten Family Links försöker de också hjälpa dem som saknar vänner eller familj på Haiti.

På finns en lista med minst 1500 personers namn. Det är både de som någon saknar och de som vill berätta för resten av världen att de mår bra.

– Det är ett av sätten vi använder för att låta anhöriga få kontakt. Vid större katastrofer så kan vi också hänvisa personer till att gå in på sidan och titta på informationen som finns. Man kan också registrera namn på sig själv eller personen man söker, säger Hans Lindström som jobbar med efterforskning på Röda Korset.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".