Aso Saleh flydde från Iran för att slippa bli fängslad.

"Det kan vara avgörande"

I dag lämnade unga kurders nätverk in ett upprop till Sveriges regering om att sätta press på Iran att sluta avrätta fångar, och det behövs säger kurdiske journalisten Aso Saleh som flydde till Sverige för att inte bli fängslad.

– Det kan göra stor skillnad om omvärlden säger ifrån. Det kan rädda liv, säger Aso Saleh som hoppas att Sveriges regering kommer att agera.

Vi träffar honom på hans jobb, satellittv-kanalen Newroz som sänder från Stockholm tio timmar per dygn. Han flydde hit via Irak för två år sedan eftersom att han var på väg att bli slängd i fängelse.

– De dömde mig till elva år för spionage, de sade att jag var ett hot mot rikets säkerhet.

Själv menar han att det enda han hade gjort var att ställa upp på intervju i BBC och Voice of America. Han säger att läget för kurderna i Iran bara blir värre och värre. De får inte prata sitt språk fritt eller bilda politiska partier. Gör man det så riskerar man dödsstraff eller fängelse.

Just nu sitter minst 17 kurder dömda till döden enligt Amnesty. Att det uppmärksammas av andra länder kan alltså vara helt avgörande för deras öde, säger Aso. Han vet exempel där avrättningar har blivit inställda tack vare det.

Uppropet som unga kurders nätverk lämnade in till svenska utrikesministern i dag är påskrivet av över 40 riksdagsledamöter. Men om regeringen tänker göra något vet vi inte - Carl Bildt hade inte tid med någon intervju i dag.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".