Detta är sorgens ögonblick och också en stund då haitierna är i behov av FN:s insatser, sa FN-chefen Ban Ki-moon när han besökte Haiti.

Fortfarande hittas överlevande i Haiti

EU och USA förbereder för att skicka mer hjälp och pengar till Haiti, där räddningsarbetet efter den svåra jordbävningen fortsätter. Fortfarande, fem dygn efter skalvet, hittas levande människor i rasmassorna.

Lars Palmgren rapporterar från Haiti:

Räddningsarbetare står på led och applåderar för den danske FN-medarbetaren Jens Tranum Kristensen som bärs fram på bår, i tv-kanalen BBC. Han var en av dem som mirakelräddades i går, efter fem dygn instängd under det raserade FN-kontoret i Port au Prince. Bland de som räddades fanns också en sjuårig flicka.

Ett räddningslag från Florida har lokaliserat en kvinna och en man under vad som en gång var en mataffär, och räddningsledaren Joe Zahralban säger till CNN att kvinnan är mycket nära.

– Hon säger att hon är 15 centimeter ifrån mig, säger räddningsledaren till tv-kanalen CNN. Han kan höra henne slå mot betongen och räddningslaget försöker nu få ut paret.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon reste i går till Haiti för att själv se förödelsen.

– Detta är sorgens ögonblick och också en stund då Haitierna är i behov av FN:s insatser, säger FN-chefen.

I dag ska FN:s säkerhetsråd träffas för att diskutera krisen och hjälpinsatserna.

Även EU:s biståndsministrar samlas till ett krismöte om jordbävningskatastrofen. Målet är att få ihop över en miljard kronor i stöd till Haiti.

USA:s president Barack Obama har utlovat fler amerikanska soldater till fältsjukhus och för att bevaka hamnar.

Samtidigt har trafikflödet förbättrats vid flygplatsen enligt den amerikanska militären som nu har ansvaret. 30 militärhelikoptrar kör med nödhjälp till de drabbade från flygplatsen.

Men räddningsarbetet försvåras av laglösheten och de gäng som styr gatorna i huvudstaden. Polis har använt tårgas mot plundrare och undantagstillstånd råder.

Minst 70 000 jordbävningsoffer har hittills begravts, enligt regeringen. Några exakta tal på hur många som omkommit finns inte. Haitiska och amerikanska myndigheter befarar att siffran kan nå 200 000 döda.

De som saknar tak över huvudet kan räknas i miljoner samtidigt som vårdbehovet för skadade och traumatiserade är enormt och blir alltmer akut. Hittills har drygt 70 människor räddats ur rasmassorna efter jordbävningen, enligt FN.

Det är Haitis regering som måste fatta det smärtsamma beslutet när räddningsarbetet ska avslutas och all kraft istället ska ägnas på de som överlevt och på återuppbyggnad.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".