Cecilia Malmström i Strasbourg idag.

Malmström klarade EU-grillning

Cecilia Malmström är Sveriges kandidat till den nya EU-kommissionen, och idag kollade EU-parlamentet så att hon håller måttet genom en tre timmar lång utfrågning. Ekots reporter Herman Melzer var på plats under grillningen.

– Man ställer frågor dels om vad kandidaten till kommissionen har gjort tidigare i sitt liv, och dels om det speciella arbetsområde som kommissionären är tänkt att få. Cecilia Malmström klarade sig ganska bra är mitt intryck, säger Herman Melzer.

EU-kommissionen fungerar lite grand som EU:s regering. Där sitter 27 personer, ett från varje medlemsland, i fem år. Och nu verkar många säkra på att folkpartisten Cecilia Malmström blir Sveriges nästa EU-kommissionär efter Margot Wallström, med ansvar för polis- och migrationsfrågor bland annat. Eva-Britt Svensson sitter i parlamentet för Västerpartiet och var också med i dagens utfrågning.

– Vi hade en utvärdering i mitt utskott, och var överrens om att godkänna henne som kommissionär, säger hon.

En som inte verkade lika påläst på sitt område var Bulgariens kandidat Rumjana Zjeleva, och idag sa hon att hon hoppar av. Det betyder att parlamentet, som egentligen skulle ha röstat om den nya kommissionen om en vecka, får vänta ännu längre.

– Det är många olika rykten på gång i parlamentet nu, och ingen kan ge oss några riktiga svar.

Jesper Engström
jesper.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".