BROTT OCH STRAFF

16-åring åtalas för 15 sexbrott

(UPPDATERAD) En 16-årig kille som misstänks ha gått runt i bostadsområden i Göteborg och tagit sig in i lägenheter där han våldtagit och försökt våldta kvinnor, åtalades i dag.

I höstas var det många i Göteborg som var oroliga för att öppna dörren när det ringde på, framför allt de som bodde i den centrala stadsdelen Johanneberg. Ryktet om att en man drog från hus till hus och knackade på lägenheter, tryckte sig in och försökte våldta spred sig snabbt. Det höll på i tre månader tills polisen grep killen som är misstänkt och det visade sig att han bara var 15 år gammal.

– Det är väldigt ovanligt med en så här ung gärningsman vid den här typen av brott och i den här omfattningen, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

– Ofta riktas unga människors brott mot andra unga människor, men det har det inte gjort i det här fallet, fortsätter han.

Bodde på ungdomshem
Kvinnorna som utsattes är i huvudsak mellan 40 och 70 år gamla. Den i dag 16-årige killen som är misstänkt bodde på ett ungdomshem under tiden som brotten begicks. Redan innan den här hösten hade killen ett kriminellt förflutet. Första gången han polisanmäldes var han elva år. Han åtalas i dag för totalt 15 sexbrott, men fler kvinnor än så kan ha blivit utsatta.

– Det fanns fler gärningar som vi utredde, men inget som är styrkt, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

Pekades ut av offren
Killen är åtalad för två våldtäkter, våldtäktsförsök, sexuellt ofredande och för att ha slagit och hotat personalen på det ungdomshem där han bodde.

– Påföljden är sluten ungdomsvård, hur längt vågar jag inte uttala mig om i dag, säger åklagare Per-Erik Rinsell.

Bevisen mot 16-åringen bygger till största delen på att offrena pekat ut honom. Själv säger han att han är oskyldig.

– Han har medgett ansvar för stöld, men i övrigt har han förnekat gärningarna, säger Per-Erik Rinsell.

Rättegången kommer hållas i början av februari.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".