På väg från studieskulder?

CSN jagar skuldsmitare utomlands

En av de mest prioriterade områderna för CSN just nu är att driva in skulder av folk som flyttat utomlands. Det handlar om 12 miljarder kronor som CSN vill ha tillbaka och de använder sig av olika metoder för att hitta folk.

– Det första steget är att hitta en adress sen dröjer det innan vi får in pengar. Vi hade ett fall förra veckan där vi gjorde en sökning på Google och där vi hittade en person som skulle sälja sitt hus i London. Den personen ringde vi upp och hon valde att betala sin skuld på 400 000 dan efter, säger Klas Elfving pressekreterare på CSN.

CSN har även har ett samarbete med Intrum Justicia som är ett privat företag som driver in skulder.

– De har ombud som man skulle kunna kalla för detektiver som åker ut till en den senaste adressen som vi haft på en låntagare. Då kan de åka hem dit där den personen har bott och så kan de prata med grannar, säger Klas Elfving.

I början av förra året skickade CSN förslag på lagändring till regeringen för att lättare få tag i de som bor utomlands som inte betalar sina studieskulder. Det kommer enligt Klas Elfving snabbutredas under våren.

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".