Therese Jarvid, 22, har sluppit sprutan sedan hon börjat med tabletterna.
LÄKEMEDEL

Tablett ersätter spruta för MS-sjuka

Det har forskats fram en ny typ av mediciner mot sjukdomen MS. Istället för att ta sprutor som många mår dåligt av, så finns det nu tabletter.

– Nu behöver jag bara ta en tablett på morgonen och slipper ta en spruta eller åka in till sjukhuset för att få hjälp. Jag känner mig mer normal, säger Therese Jarvid.

Therese Jarvid kollar kassan, hon jobbar i en butik i Göteborg och snart är det dags att öppna för dagen.

– Vi öppnar klockan tolv, säger hon och tittar på klockan på armen.

– Oftast funkar det bra att jobba, det är inte så många timmar, men ibland är väldigt tufft när man är trött, säger hon.

Tröttheten som kommer ibland är det som stör Therese mest i hennes vardag i dag när hon slipper sprutorna.

– Jag tyckte inte alls om sprutor, jag tyckte det var väldigt jobbigt och svimmade ibland.

Hur mådde man av medicinen?

– De första månaderna var det som att ha influensa och man fick feber. Jag var ofta sängliggande dagen efter jag fått medicinen, säger hon.

Många unga drabbas
12 000 personer i Sverige har MS och de flesta få reda på att de har det när det är mellan 18 och 30 år. Det är alltså många unga som lever med MS i dag och får ta sprutor, ofta dagligen, för att bromsa sjukdomsförloppet. För Therese del betydde det att hon missade många dagar i skolan och hon hade gärna sluppit sprutorna.

– Jag hade inte behövt haft lika mycket problem som jag hade när jag var borta från skolan. Det hade varit mycket bättre, säger Therese Jarvid.

De nya tabletterna som Therese testat kan komma redan i år. Förutom att de ska ge färre biverkningar så ska de också vara effektivare på att bromsa sjukdomen genom att förhindra så kallade skov.

– Ett skov är när man får en plötslig funktionsnedsättning, det kan vara att man tappar känseln i ett ben, eller som jag som tappade synen på ena ögat.

Tätare skov
Therese Jarvid fick tillbaka synen ganska snart, men allt eftersom sjukdomen fortsätter kan skoven komma tätare för att till sist orsaka en funktionsnedsättning som inte försvinner. Men sedan Therese började med tabletterna har hon inte haft ett enda skov.

– Det här kommer att förändra livet helt för de MS-sjuka, säger professor Tomas Olsson, som är MS-expert på Karolinska institutet.

– Det är ett stort steg, tycker jag. Nu har vi en tablettbehandling med en effektivitet på 50 till 60 procent, jämfört med cirka 30 procent tidigare, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".