1 av 2
2 av 2
groominglagen funkar dåligt

"Han letar fortfarande småflickor"

Groominglagen, alltså lagen som säger att det är olagligt för vuxna att söka kontakt med barn i sexuellt syfte, är svår att använda i praktiken.

36-åriga Tess från Norrköping anmälde en kille som raggade upp hennes 12-åriga dotter för fem månader sen. Fortfarande har ingenting hänt:

 Har du försökt anmäla någon för grooming? Eller har du blivit utsatt, men inte gjort det?

Det var i augusti förra året som Tess 12-åriga dotter, Sofia, fick kontakt med en 20-årig kille på en helt vanlig chattsajt på nätet. 

Han ville att hon skulle visa upp sig framför webbkameran och skickade bilder på sitt eget könsorgan till henne. 

– Det gick vidare till att bli SMS och han föreslog även att de skulle träffas i verkligheten och "gå en promenad", som han kallade det. Han skrev det faktiskt med citationstecken så det var inte särskilt svårt att lista ut vad han var ute efter, berättar Tess.

Det gick så långt att Sofia och killen träffades. Men det ledde inte till några övergrepp.

I samma veva som Tess fick reda på vad som hänt, fick hon också veta att Sofia kontaktats av en annan kille på nätet - en 24-åring. I det fallet hade det gått längre. Killen hade hämtat upp 12-åriga Sofia med sin bil, kört henne till en källare, där han försökt ha sex med henne.

Tess anmälde de båda killarna till polisen den 25 september förra året.

24-åringen dömdes snabbt och sitter nu i fängelse för våldtäkt mot barn. Men anmälan om grooming går långsammare.

– Det har gått fem månader och vi har fortfarande inte hört någonting. Och vad jag vet, jag håller ju faktiskt koll på den här killen, så är han fortfarande ute och aktivt håller på att söka efter småflickor tillsammans med sina andra grooming-kompisar. Han lever ett helt normalt liv och får husera fritt, för det görs ingenting ifrån polisens sida, säger Tess.

Fotnot: Sofia heter egentligen något annat.

Mikael Sjödell
mikael.sjodell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".