BROTT OCH STRAFF

Polishögskolans tidigare rektor häktad för sexbrott mot barn

(Uppdaterad 16:43)

Göran Lindberg, tidigare rektor för Polishögskolan och före detta länspolismästare i Uppsala, blev häktad i dag av Södertörns tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för flera sexbrott, bland annat våldtäkt och förberedelse av våldtäkt mot barn.


Därför namnpublicerar vi:

– Det är otroligt jobbigt för min huvudman att sitta häktad och hans inställning är att han förnekar brott, säger Karl Harling som är Göran Lindbergs advokat.

Lindberg är inte chef inom polisen längre men är en välkänd person som föreläser om jämställdhetsfrågor bland annat, och har gått under smeknamnet Kapten Klänning.

I måndags grep polisen honom utanför en bilmack i Falun, men misstankarna har funnits ända sedan i somras när polisen hittade Lindbergs mobilnummer i en telefon som tillhörde en annan misstänkt sexbrottsling.

Det polisen misstänker nu är att deras före detta kollega och chef är en del av ett nätverk där flera kända personer, rika män i övre medelåldern, har utnyttjat unga tjejer. Det säger en källa inom polisen som Sveriges Radio har pratat med.

– Man blir ju chockad och bedrövad, säger justitieminister Beatrice Ask.

Fast hon tycker ändå att det är ett tecken på bra polisarbete att man ens började misstänka den före detta polischefen.

– Det är väldigt lätt att man kritiserar polisen rent allmänt eller att det skvätter på poliskåren, men här har de gjort ett bra jobb. Men det här som den här personen är misstänkt för är naturligtvis synnerligen allvarligt.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista