arméfilm stoppad

"Tjejer, vill ni med och åka?"

Österrikes armé har fått dra tillbaka en av sina reklamfilmer eftersom den har blivit anklagad för att vara sexistisk. Handlingen i klippet är enkel: De österrikiska soldaternas stridsfordon har så hög raggningsfaktor att alla tjejer vill ha en soldat.

Rätt eller fel att stoppa filmen? Diskutera!

– I en tid då armén behöver få in fler kvinnor så är en sådan här reklam katastrof, säger Judith Götz på Österrikes Studentorganisation till tidningen Der Spiegel.

Idén från Ukraina

Filmen är en del av kampanjen "Heer4U", "Armé4U", den riktar sig framför allt till folk som är yngre än 18, som ska lockas till att göra lumpen eller söka sig till försvaret. Som det är nu så har försvaret stora problem med rekryteringen. Originalidén till reklamfilmen är två år gammal och användes i Ukraina. Upplägget är kopierat rakt av.


Sensmoralen är att det är tufft att jobba för försvaret, att man får åka med häftiga fordon och att alla tjejer vill ha en sån kille. Efter kritiken i media och från organisationer i Österrike och Tyskland har försvaret bestämt sig för att dra tillbaka reklamfilmen.

– Inte för att den inte fungerar för målgruppen, men vi vill inte såra någon, säger försvarets taleskvinna Ute Axmann till österrikiska DiePresse.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista